Frakt från 29 kr  Fri frakt över 750 kr 
  Snabb leverans (1-3 dagar)

Garn

Garn att bygga textilier av

Garn är en eller flera trådar som tvinnas ihop eller flätas ihop eller sammnfogas på andra sätt till en lång tråd. Beroende på hur man sammanfogat trådarna får garnet olika karaktär. Garnet blir också olika beroende på vilket material garntrådarna består av. Det kan vara olika typer av naturfibrer eller syntetfibrer. Ull och bomull är vanligast.

S-tvinning eller z-tvinning

S-tvinning är den vanligaste. Då tvinnas garnet ihop åt samma hål som trådarna är spunna i, vanligtvis höger. Vid z-tvinning tvinnar man ihop trådarna åt andra hållet än trådarna är spunna i.  Z-spunnet garn  används gärna vid 2-ändsstickning.

Blow-garn

Ett blow-garn är ett garn som består av ett långt nät (jmfr korvskinn). I det här nätet blåser man in fibrerna. Garnet är inte alls spunnet eller tvinnat, utan fibrerna hålls ihop av det här garn-nätet.

Fläta-tvinnat garn

Ett fläta-tvinnat garn är ett garn där trådarna har flätats eller virkats ihop. Det ger en speciell karaktär på garnet.

Ull, bomull eller syntet

Det finns många olika kvaliteer på garn. Ull och bomull är vanligast, men de förekommer också i många olika blandningar med olika matrial, som t ex ull och polyamid, bomull och lin. Det är vanligt med blandningar av akryl och ull eller bomull. Det kommer också många nya kvaliteer. T ex har bambu och bambuviskos blivit mycket populära som inbalndning i ull eller bomull men också som egen kvalite.

Syntetmaterial är billigt. Men det är inte bara därför man använder det i olika kvalitetsblandningar. Det påverkar också karaktären på garnet. Gör ett bomullsgarn lite mjukare eller ett mohairgarn lite fastare.

Polyamid är en kvalite som ofta blandas med ull eller bomull i garn som är tänkta som sockgarn. Polyamiden är slitstark. Därför passar den extra bra till det.

 

Garn och tjocklekar

Garn är olika tjocka och olika kvaliteer passar bättre ihop med grova stickor och andra med tunnare. Internationellt brukar man klassidicera garnens tjocklek utifrån vilka stickor som är lämpligast för garnen.

Lace, fingering, 2-ply  och Sport

När ett garn är 2-ply kan man syfta på att garnet består av två trådar eller också kan man syfta på en viss tjocklek av garn. Här får man vara observant på vad som egentligen menas.

Lace är ett mycket tunt garn som gärna anväds till sirliga sjalar, löst stickade eller virkade plagg. Det går ca 650m garn på 100gr.

 

Fingering är också mycket tunt och används på samma sätt som lace-garner. Här hittar man också mycket tunna sockgarner. Sträckningen är ca 450m på 100gr.

Sport weight är garner som gärna stickas med stickor 2,5 – 3 mm. Här hittar man garner som tunna 2-trådiga ullgarner och bomullsgarner till virkning och stickning. Sträckningen är ca 300m på 100gr.

 

DK, aran och worsted

DK är den vanligaste tjockleken . Den är bekväm att sticka i och tröjor och koftor får en bekväm tjocklek. Garnern i den här gruppen trivs med stickor 3,5 – 4 mm.  Sträckningen är ca 350 m på 100gr.

Aran är ett lite tjockare garn som passar bra till tjocka tröjor och raggsockor. Stickornas tjocklek är 4 – 5 mm och garnets sträckning är ca 170 m på 100 gr.

Worsted är garn i tjocklekar som pasar till tjocka tröjor och raggsockor. Sträckningen på garnet är ca 150m. Det är i närheten av aran. Stickor ca 5mm

Bulky och Superbulky

Ett garn i gruppen bulky är riktigt tjockt. Det passar bra till tjocka tröjor. Stickor som passar dessa garner är 6-7 mm tjocka. Sträckningen är ca 120m på 100 gr.

Till superbulky-garnerna räknas garner som lovikka och en del specialgarner som t ex pälsgarner. Stickorna är 8mm eller mer. Sträckingen är över 120m på 100gr.

 

Populära produkter i underkategorierna

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen