Frakt från 35 kr  Fri frakt över 750 kr 
  Snabb leverans (1-3 dagar)

Syntetgarn

Syntetgarn

Garn i syntetmaterial är oftast följsamma. De är lätta att sticka i och många gånger helt utbytbara med ull. Ett syntetgarn sticks inte. Ett syntetgarn går att tvätta i maskin. Det finns många fördelar med syntetgarn.

Ännu fler fördelar med ett syntetgarn är att de är lätta att använda tillsammans med andra naturliga fibrer, t ex ull. Sockgarner består ofta av ull och polyamid. Ullen strår för värmen och polyamiden står för slitstarkheten.  Syntetfibrer i ett garn kan också vara ett sätt att binda ihop fibrerna på ett bra sätt, t ex i ett mohairgarn eller ett blow-garn.  Syntetfibrer är också lätta att färga.

Många syntetgarner är billiga garner. De passar bra för nybörjare men även för den mer vana handarbetaren. Babykläder och barnkläder blir bra i syntetgarn då de är så lätta att tvätta och känns mjuka mot huden. Det finns många syntetgarner som är certifierade med OEKO-TEX. Det innebär att garnet är helt fritt från ohälsosamma kemikalier.

Syntetgarn är garn som är gjorde av material som är tillverkade av oljeprodukter. Olika kemiska processer har gjorts för att få fram de olika kvaliteerna. Det finns olika sorters syntetgarn. Akryl och polyamid är de vanligaste. En form av polyamid är nylon.

Vad kan jag sticka i syntetgarn?

Allt som stickas i ren ull kan i princip stickas med ett syntetgarn. Elasticiteten på de olika kvaliteerna är liknande. Tröjor, koftor och babykläder av olika slag blir fina i syntetgarner, så kan även halsdukar och mössor bli. Men man ska komma ihåg att ett syntetgarn inte värmer lika bra som ett ullgarn.

Våra syntetgarner

Hos Delsbo Garnlagret har vi några  garner helt i syntet, men ett stort antal garner med syntet blandat med annat material, bomull eller ull.

De garner som är helt i syntet som vi har är för närvarande Hayfield Baby Blossom från Sirdar, Freja från Svarta Fåret, Sirdar Alpine och Soft Reflex från Cewec. Garner med mycket syntetinnehåll men även med bomull eller ull är Shawlie från Sirdar, Sirdar Country Classic, Sirdar Saltaire, Snuggly Replay, Tilda från Svarta Fåret. Alla garner med hög kvalité.

Sen finns de flesta sockgarnerna med en mindre del syntetmaterial och mohairgarner också.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen