Frakt från 35 kr  Fri frakt över 750 kr 
  Snabb leverans (1-3 dagar)

Garn i lin, silke eller nässelfibrer

Garn i naturmaterial

Våra vanligaste naturmaterial i garner är ull och bomull, men det finns en del andra material som finns i en del av våra garner, bambu, silke, nässelfibrer och lin är några.  Genom att blanda dessa tillsammans med andra matrial får man fram ett stort utbud av garnkvaliteer med olika struktur och olika karaktär.

Bambugarn

Garn av bambu är ofta mycket mjukt och lite glansigt. Ofta är bambun blandat med ett annat material, ull eller bomull, men kan ocskå vara ett garn i bara bambu. Oftast är babmun i garnerna bambuviscose.

Bambugarn med ull eller bomull blir fina till babykläder och barnkläder.  Bambugarn med bomull blir bra disktrasor eftersom de är antibakteriella.

Bambu är ett gräs som växer mycket snabbt. På bara några år är den ca 35 m hög. Det är då man sågar ner den. Bambu är tåligt. Det används att bygga av, att äta, att göra textilier av. Den är antibakteriell och det går lite vatten för att få den att växa.  Oftast odlas den helt giftfritt. Som växt tar den hand om koldioxid.

Skördad är det olika hur den behandlas. Bambufibrerna kan antingen krossas mekaniskt och bearbetas på samma sätt som lin, eller bearbetas med kemikalier (viskos). Vanligast är det kemikaliska sättet. Det är inte så miljövänligt då det går åt mycket kemikalier. Men på det stora hela så är bambu ett bra naturligt material.

Silkesgarn

Garn i silke är mjuka och lite lyxiga. Silke kan blandas tillsammans med andra material. Mohair är vanligt, likaså bomull och alpacka. Att använda ett kidsilk-garn, t ex Angel by Permin, tillsammans med ett annat garn kan bli riktigt fint.

Lingarn

Lin är ett naturmaterial som används mycket till garner och gärna med blandningar tillsammans med bomull och viscose. Det är ett fantastiskt material som kan kännas lite hårt från början men som blir mjukare ju mer man använder det. Lin är bra för att det är tvättbart i maskin. Det passar bra till alla typer av tröjor, koftor, klänningar mm.

Lin är ett spännande material. Det är en gammal kulturväxt som odlats länge för att användas till textilier och för tillverkning av olja och såpa. De äldsta fynden av klädr i lin är från Egypten ca 5000 år f kr. Till Sverige kom linen under järnåldern runt år 0.  Linet var länge det material man odlade mest, men under 1800-talet trängdes det undan av bomullen.

Nässelgarn

Nässelfibrer är ett spännande material. Nässlor är en växt som länge använts för sina fibrers skull. Man behandlar nässlor på samma sätt som lin. Eftersom fibrerna är ganska korta är de svåra att spinna, men tillsammans med andra fibrer som lin ull ull blir de riktigt fina garner. Garner med nässelfibrer i blir lätt glasniga och får en lite hård yta. Att blanda nässelfibrer med ull  kan vara ett sätt att byta ut polyamiden i sockgarn till ett naturligt material.

 

Hos Delsbo Garnlagret har vi garn i naturfibrer i många olika blandningar. Ull och bambu, bomull och bambu, ull och nässelfibrer. Lin och bomull. Här hittar du flera olika spännande garnkvaliteer från flera av våra leverantörer. Cewec, Viking of Norway, Drops och många fler.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen