Garn i bomull har använts sen många hundra år tillbaka i tiden. Bomullsfibern kommer från bomullsbusken. Det är en buske som odlas i stora delar av världen. Egypten är kända för sina fina bomullskvaliteer. Bomull står för nästan hälften av hela världens textilproduktion.
Det man använder på busken är fibrer innuti frökapslarna. Ett gammalt namn för bomull är kattun (jämför cotton). När vi idag säger kattun menar vi oftast ett speciellt tyg.
Bomull är ett bekvämt material. Det är lätt att färga, lätt att tvätta och forma. Det är inte så slitstarkt. Ska det användas till sockor är det bra om det är uppblandat med något annat som t ex polyamid.
Det var i Mexiko man först började odla bomull. Det gjorde man för många tusen år sedan. Till Europa kom bomullen för ca 2000 år sedan. Den kom hit via sidenvägen från Indien, mellanöstern och Egypten.
I Europa började man odla bomull för drygt 1000 år sedan av. Och på 1300-talet började textilstaden Manchester importera bomull. Till Sverige kom bomullen för ca 1000 år sedan men hade ingen större betydelse förrän in på 1800-talet. Kanske det berodde på att det vanliga folket inte hade råd att köpa sånt som importerats.
I och med de automatiska spinnmaskiner och vävstolarna som kom i mitten av 1700-talt så började den stora produktionen av bomull . Och exporter växte kraftiogt speciellt från USA. I mitten av 1800-talet bestod bomullsexporten av nästan hälften av USAs export.
Bomullsgarn är följsamt och lättarbetat. Resultatet blir ofta bra eftersom det inte trasslar ihop sig så som t ex ullgarn kan göra. Om man har virkat eller stickat fel så blir det också lätt att repa upp om man vill börja om. De lämpar sig särskilt bra till vår- och sommarplagg som blir svala att ha på sig men det är också användbart hela året om. Bomullsgarn passar till såväl virkning som stickning. Det är ett klassiskt material som går att använda på många olika sätt.
Bomullsgarn kan vara oelastiskt och kännas lite stumt. Man kan därför välja mindre stickor eller virknålar så att maskorna blir mindre. De brukar bli jämnare då och resultatet blir mer fast. Stickar man för löst kan resultatet av stickningen bli mer glest oformligt.
Bomullsgarn tvättas med fördel i 60° då det har en tendens att fälla om det tvättas i lägre temperaturer. Men man bör följa de rekommenderade tvättanvisningarna.
P g a att bomull är lätt att tvätta så passar det extra bra till babykläder och barnkläder.
Gassering görs på både tyg och garn. Det innebär att man hastigt bränner av ytan så att fibrer som sticker upp bränns bort. Ytan på garnet blir slätare och därmed lättare att hålla rent. Det påverkar också lysten på garnet.
Mericerisering görs på bomullsfibrer för att bomullen ska bli lättare att färga och för att göra bomullen starkare. Ytan blir också glansigare. Man använder sig av natronlut för att få ett merceriserat garn.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen