Frakt från 29 kr  Fri frakt över 750 kr 
  Snabb leverans (1-3 dagar)

Virkgarn

Virkgarn

Att virka innebär inte att man bara måste virka grytlappar. Det finns underbara plagg som är virkade i både tjockare och tunnare garner. Och man behöver inte bara virka i bomull utan ull och andra material går också att virka i, men oftast så väljer man bomullsgarn till sin virkning.

Vilket garn ska man virka i?

Egentligen kan man virka eller sticka i vilket garn som helst. Det är bara den egna fantasin som sätter gränser. Men det finns vissa garner som bättre lämpar sig för virkning än stickning, t ex de extremt tunna DMC Cordonnet garnerna.  Man kan virka i riktigt tunna bomullsgarner eller riktigt tjocka. Vi har olika kvaliteer hos oss på Delsbo Garnlagret.

Vad är mercerierat bomullsgarn?

Merceriserad bomullsgarn är ett garn som behandlats så att fibrern blir lite hårdare och lite glansigare. Garnet blir mer slitstarkt och det får en bättre absorberingsförmåga. Merceriserad bomullsgarn är ofta lätt att virka i.

Vad är gasserat bomullsgarn?

Gasserade bomullsgarner är garn som är lätt avbränt på ytan så att uppstickande fibrer försvinner. Det gör att garnet får en slätare yta som är bätttre på att vara smutsavvisande.

Vad är kammat bomullsgarn?

Kammad bomullsgarn är ett garn där bomullsfibrerna varsamt kar kardats och kammats för att ligga så slätt som möjligt. Det är en kostsammare hantering än då bomull kardats traditionellt. Bomullsgarn av kammad bomull blir extra fint.

Vad är ecrú, blanc och b5200 för färger?

När man köper garn dyker man ibland på färgbenämningarna ecrú, blanc och b5200. Ecrú är en nästan naturvit färg, på gränsen till beige. Blanc är vit fast lite gräddig i tonen. B5200 är helt vitt.

Vad kan jag virka?

Att sätta fram unika gästhanddukar som du virkat själv i färger som passar ditt hem är roligt och känns fint att göra, likaså grytlappar och alla foremr av dukar och tallriksunderlägg. Men du kan också virka kläder. En virkad väst kan bli riktigt festlig. Eller varför inte virka en babyklänning.

Mormorsrutor

Populärt och mycket roligt är att virka rutor, t ex mormorsrutor, som man sen syr ihop till väskor, filtar, sjalar mm. Det finns ett antal olika sorters rutor man kan virka. Oavsett vad du virkar så ska det ge dig en skön avkoppling och en glädje över själva virkningen och det färdiga resultatet.

Amigurumi

Amigurumi är virkade uppstoppade leksaker. Det kommer från japan. Figurerna kan vara djur men även människodockor, bilar mm. Roligt är att virka en tacos-tallrik med alla tillbehör, eller ett kakfat med bullar, kakor och tårtor. Det är bara fantasin som sätter gränser.  Amigurumi kan vara virkat men också stickat.

Filévirkning

Filévirkning är när man virkar ett nät och nätet fylls med ett mönster, t ex en blomma eller ett annat föremål. En variant är att nätet virkas och mönstret broderas.

 

Lite om virkningens historia

Virkningen kom till ganska sent. Man tror att den kom nån gång i mitten av 1600-talet.  Gemene man började inte virka förrän bomull blev billigare under senare delen av 1800-talet. Från början virkade man mest spetsar. Den första virkboken på svenska kom redan 1844 och var skriven av Emma Hennings. Boken hade titeln “Nya mönster till spetsstickning och spetsvirkning med plancher av Charlotte Leander”.

Virkgarner hos Delsbo Garnlagret

Vi har en del virkgarner hos oss, både tunanre och tjockare bomullsgarner. Riktigt tunna, nästan som sytråd är DMC Cordonnet De finns i färgerna Ecru, Blanc och B5200. DMC Cordonnet virkas med de tunnaste virknålarna. Garnet passar också bra till knyppling och frivoliteter. Vi har också det riktigt fina virkgarnet Petra no 5. Det är ett mercersierat bomullsgarn med långa bomullsfibrer. Den finns i massor av olika färger. Petra passar bra att virka med virknål ca 1,5 – 2 mm. Järbo 8/4 är ett populärt virkgarn som passar till mycket. Vi har också virkgarner som passar virknålar 4 – 5 55, t ex Drops Paris och allr däremellan.

 

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen