Frakt från 29 kr  Fri frakt över 750 kr 
  Snabb leverans (1-3 dagar)

Om oss

Hur allt började 

Tänk dig att du svävar högt ovanför molnen, att du spanar in mellersta Sverige, och zoomar in dig på hjärtat av Hälsingland, där de blå bergen omsluter de båda Dellensjöarna. Du kommer närmare, landar och sveper in bland vita björkdungar, fastbandhagar och glittrande vattendrag. Där, i Näsbyn, i utkanten av Delsbo, vilar några timrade hälsingegårdar omgivna av frodiga ängar. Och precis där finns ursprunget till Delsbo Garn.

 

I miljön där Margareta växte upp fanns Mamma Karin, Farmor Hedda och Mormor Alida. Kvinnor som ägnat stor del av sin tid åt handarbete av olika slag. Här fick Margareta handarbetskonsten med modersmjölken, som en naturlig del av livet. Färggrant skapande i vävstolar, med stickor, knyppeldynor, nålar och garner – allt detta kom till henne för att stanna resten av livet.

Mamma Karin 

Margaretas mamma Karin har alltid handarbetat. I vävstolen har hon skapat vackra gardiner, mattor och väggbonader.

 

Med virknålen har hon producerat överkast, filtar och dukar. Ja, även gardiner. Och med nål och tråd har hon skapat de mest fantastiska väggbonader och handbroderade dukar du kan tänka dig.

När Margareta och hennes båda bröder konfirmerades fick de varsin handbroderad matbordsduk som Karin sytt. Margareta använder den bara som prydnad. Den är så fin att hon inte vill att någon ska spilla mat på den. 

Det var bland mamma Karins restgarner som Margaretas intresse för broderi växte fram. Med dessa och små broderikort av kartong med stansade hål i, lät hon trådarna bindas ihop till djurbilder av olika slag. Hon sydde, sprättade upp och sydde om. Igen och igen. Hon kunde inte få nog.

Farmor Hedda

Hedda var nyfiken på det mesta som gällde hantverk och experimenterade mycket med nya trender inom handarbete. Hon laborerade med makramé, spiktavlor och målade gardiner. Och så knöt hon ryamattor när det började bli poppis i slutet av 1960-talet. Även Farfar Helge knöt mattor. Farmor Hedda hade också en stor virkmönstersamling, som Margareta försiktigt fick bläddra i och förundras av. Det var Hedda som lärde femåriga Margareta att sticka. Hon stickade en tumvante. Den andra i paret fick Hedda sticka, för där tog femåringens ork slut. Men intresset för stickgarner och vad man kan skapa med dem var väckt.

  

 

Mormor Alida

Margareta avgudade sin mormor. Hon visste att mormor var duktig på att virka och att mamma Karin hade fått några handväskor som Alida gjort. De där väskorna hade foder i glada färger och Margareta älskade dem. När hon blev lite äldre fick hon ärva dem. Lyckan var stor och hon använder dem än i dag. Alida vävde väldigt mycket också, både mattor och gardiner. Hon lärde upp både Karin och Margareta, och lät på så sätt kunskapen gå i arv.

Men framför allt var Alida uppfinningsrik och gillade att experimentera, precis som Hedda. Som ung fick Alida låna en bit åkermark. På den sådde hon lin, Hälsinglands blomma, ett växtmaterial som användes både då och nu till olika textilier. Hon skördade, bearbetade, spann och vävde linet. Hon valde att väva lakan, som hon skulle ha med sig i hemgift den dag hon flyttade ihop med sin man.

Margaretas skapelser

Kunskapen om hur man handarbetar har kommit till Margareta lika naturligt som man lär sig modersmålet. Därför är hon trygg i garnernas värld och vågar experimentera, precis som hennes farmor och mormor gjorde när det begav sig. I tonåren stickade hon roliga julklappar till sina bröder; en råtta, en superlång halsduk och en gigantisk tröja (som brorsbarnet Anna bär idag). Hon sydde kläder både till sig själv och till hennes blivande man Torbjörn. När det var dags för bröllop designade och sydde hon sin egen brudklänning. Och när barnen kom skaffade hon en liten stickmaskin, för att sticka tröjor, vantar och mössor. Nu är barnen stora och stickmaskinen används främst för att göra sockor till hunden Milton, som tuggar sönder en i veckan.

Musik som en tråd genom livet

Musiken har alltid varit en viktig del i Margaretas liv. Att skapa till musik är befriande. Kreativiteten hittar ut med hjälp av tonerna. Som kantor i Delsbo församling har Margareta haft förmånen att få jobba med musiken på arbetstid, och efter ett arbetspass har hon kunnat komma hem för att låta handarbetet få fritt spelrum. Ett riktigt win-win-koncept.

 

Kyrkgränds syförening

Det var genom jobbet i församlingen som hon för flera år sedan kom i kontakt med Kyrkgränds syförening, en av landets äldsta syföreningar. Några kvinnor träffas för att sticka, virka och brodera. Sedan säljer de sina hantverk till förmån för människor i nöd. Margareta beundrar dessa kvinnors arbete och ser dem som bärare av en kulturskatt. Här delar man med sig av sina kunskaper, och Linnea, en av kvinnorna i föreningen, har lärt Margareta att sy delsbosöm. Det är en lokal mönstertradition med röda blommor och blad i en slags plattsöm, ofta förekommande på gardiner och dukar.

 

På jakt efter nya utmaningar

Mamma Karins knyppeldyna har en central plats i Margaretas nya liv som företagare. Knyppeldynan fångade hennes intresse för ett par år sedan. Hon gav sig sjutton på att lära sig knyppla utan att gå exklusiva kurser och köpa dyra mönsterark och garner. I stället använde hon en gammal knyppelbok efter sin mamma och egna kunskaper inom data och internet. Hon lyckades lära sig knypplandets konst! På köpet kom affärsidén till Delsbo Garn. 

 

Att begripa italienska på några minuter 

Att googla på knyppling kräver sin kvinna. Få beskrivningar finns på svenska eller engelska. Det är i stället webbplatser på ryska, belgiska, franska, kanadensiska och italienska som hägrar. Kan man inte dessa språk själv, finns som tur är möjligheten att översätta på nätet, något som Margareta gör. Med hjälp av översatta beskrivningar och informativa bilder producerar hon egna mönster som hon skriver ut och plastar in. Knyppelgarn hittar hon på hemslöjden och på loppisar. Två år efter att knyppeldynan fångade hennes intresse, behärskar hon både Vadstenaknyppling och rysk knyppling. På köpet har hon haft kul, och även fått avkoppling och stärkt självförtroende.

Idén till Delsbo Garn 

Forskandet kring knypplingen la grunden till hennes affärsidé. Hon trivdes och kände stor lycka. Mitt i allt detta med knyppeldynan, internet, skrivaren och alla garner insåg hon att det är vad hon vill göra. Tillsammans med musiken blev det en kreativitet som inte ligger långt från kvinnorna Karins, Heddas och Alidas. Idag driver Margareta sin egen garn- och handarbetsaffär, Delsbo Garn.

Gå till början av Om oss

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen