Det här är Viscose

Närbild på viscosetyg

 

Vad är viscose?

Det finns ett antal olika viscosegarner på marknaden. Ännu fler finns det med viscose blandat med andra kvalitéer som bomull, ull, silke mm.

Viscose tillverkas av cellulosa. Vanliga träd kan bli garn. Vanligtvis används snabbväxande tråd som bambu, eukalyptus. Men även vår egena tall används.

Det finns många olika namn på viscose; Viskos, Rayon, Modal,Tencell, Lyocell men alla är samma material. Bambu i garn är viscose. Förut kallades viscoe för Rayon.

För att tillverka viscosen så gör man träfibren till en grötig massa. Sen pressas massan igenom smala rör, som slätar ut fibrerna och lägger dem till rätta. Det kan jämföras med ett duschmunstycke. Sen spinns dessa trådar ihop till garn. 

Garn i Lyoncell

 

Garn i babmuviscose

 

  

Är det nån skillnad på Viscose och Tencell?

Ja det är skillnad. Tencel är ett varumärke och materialet heter Lyoncell. Det skiljer i tillverkningen. Lyoncell är mer naturvänlig,  eftersom tillverkningen sker i slutna system. 

Är Viscose ekologiskt?

Nej inte speciellt.

Odlingen av trämassan är mycket miljövänlig. Den är dessutom bra för den minskar koldioxiden i luften. Men när man tillverkar viscose går det åt mycket kemikalier. Ofta återanvänder man kemikalierna, men inte alltid. Det är problemet med viscose, alla kemikalier vid slutet av tillverkningen. Man forskar mycket idag för att få fram mer miljövänliga metoder att få fram viscoset. Och framtiden ser ljus ut. Jämfört med bomull är det ändå mer naturvänligt. För odlingen av bomull kräver stora ytor, mycket ogräs- och ohyrabekämping samt mycket vatten. Idag är viscosen inte miljövänlig. 

 

Hur är kvalitéen 

Kvalitéen på viscose skiljer sig en hel del från bomull. Det är oftast lite glansigare och slätare i ytan. Garnet känns i regel som ett ganska tungt garn, till skillnad mot ull som det är mer luft i. Plaggen får ett fint fall. Det är svårare att färga viscose än bomull och ull, men idag har man lärt sig mer om hur man gör, så det är inget problem nu för tiden.

 

 

Produkter
Övrigt
Kundtjänst

Varmt välkommen att kontakta oss.

delsbogarn@mickelnirs.se

+46 (0)72 555 61 10

Betalsätt
Klarna