Hem

 

Visste du att...

Stickningen kom till Sverige å 1600-talet. Innan stickningen gjorde vi nålbindning.

Stickningen var väl spridd runt medelhavet redan på 500 - 600-talet. 

Virkning började vi inte med förrän på 1700-talet.

Den första stickmaskinen uppfanns av William Lee för att sticka strumpor med, år 1589.

Rekordet för längsta halsduk är populärt att slå. I Sverige ligger rekordet f n på 12 483 meter, stickat i Landskrona. Men det har stickats långa halsdukar också i bland annat Tierp och Umeå. Världsrekordet är dock stickat i Wales, hela 5,5 mil lång.

Ingemar Stenmarks mössa är Sveriges kändaste mössa och blev en hel industri. Hans kusin Barbro Lindgren skapade den.

  

 

Bomull

Det är garn vi säger när vi menar textilmaterial som består av sammanhållna och längsgående fibrer eller trådar. Garn och tråd framställs genom spinning.

Bomull får vi från bomullsplantan som  har mjuka fibrer. Bomull består av nästan ren cellulosa. Ordet bomull kommer från tyskans Baumwolle (ungefär trädull eller vegetabilisk ull). Spanskans el cotón, engelskans cotton, franska coton och italienskan cotone kommer från arabiskans al qutn eller qoton. Ett annat ord för bomull är kattun, som tidigare använts om bomull. När vi säger  kattun idag så menar vi ofta en speciell form av bomullstyg.

Bomull är ett textilmaterial som kommer från bomullssläktet. Den är tålig och går bra att tvätta. Den är också slitstark. När det är varmt så känns bomullen sval.  Den har kommit att bli en dominerande textilråvara. Bomull absorberar också fukt på ett bra sätt och torkar dessutom fort. Bomull är vår mest använda textila fibern och den svarar för nästan hälften av världens textilproduktion. De största producentländerna är USA, Kina, Indien, Uzbekistan och Pakistan.

Det var i Mexiko man först började odla bomull, för många tusen år sedan. Till Europa kom bomullen för ca 2000 år sedan. Man förde hit den via sidenvägen från Indien, mellanöstern och Egypten. Utav alla garner så anses Egyptisk bomull anses vara av mycket bra kvalitet med sina långa fibrer.

I Europa började man odla bomull för drygt 1000 år sedan av araberna på den spanska halvön. Och på 1300-talet började textilstaden Manchester importera bomull. Till Sverige kom bomullen för ca 1000 år sedan men hade ingen större betydelse förrän in på 1800-talet. Kanske det berodde på att det vanliga folket inte hade råd att köpa sånt som importerats.

Under den industriella utvecklingen i mitten av 1700-talet blev tillverkning av bomullsgarn och bomullstyg vanligare än tillverkningen av ylle och linne. Det berodde på att spinnmaskinen uppfanns 1764 och den automatiska vävstolen 1785.  Det kom också en maskin, bomullsgin-maskinen 1793, som rensade den nyskördade bomullen från frön och annat. Efter alla dessa nya maskiner så började USA massproducera bomull. I hela södra USA började bomull att odlas och USA:s bomullsexport växte kraftigt. Under mitten av 1800-talet kom den att motsvara ca 50% av landets export.

Bomullsgarn är följsamt och lättarbetat. Resultatet blir ofta bra eftersom det inte trasslar ihop sig så som t ex ullgarn kan göra. Om man har virkat eller stickat fel så blir det också lätt att repa upp om man vill börja om. De lämpar sig särskilt bra till vår- och sommarplagg som blir svala att ha på sig men det är också användbart hela året om. Bomullsgarn passar till såväl virkning som stickning. Det ett klassiskt material som går att använda på många olika sätt.

Bomullsgarn kan vara oelastiskt och kännas lite stumt. Man kan därför välja mindre stickor eller virknålar så att maskorna blir mindre. De brukar bli jämnare då och resultatet blir mer fast. Stickar man för löst kan resultatet av stickningen bli mer glest oformligt.

Bomullsgarn tvättas med fördel i 60° då det har en tendens att fälla om det tvättas i lägre temperaturer. Men man bör följa de rekommenderade tvättanvisningarna.

Man brukar ange siffror för att beskriva hur tjockt ett bomullsgarn är och hur många trådar det är spunnet med. Den första siffran talar om hur många meter garn det går på ett gram och den andra siffran talar om hur många trådar som garnet är spunnet med.

8/4 betyder att man spunnit garnet med 4 trådar och det går 8 m på ett gram.

12/3 betyder att man spunnit garnet med 3 trådar och att det går 12 m på ett gram.

  

Gasserad bomull

Gassering görs på både tyg och garn. Det innebär att man hastigt bränner av ytan så att fibrer som sticker upp bränns bort. Ytan på garnet blir slätare och därmed lättare att hålla rent. Det påverkar också lysten på garnet.

  

Merceriserad bomull

Mericerisering görs på bomullsfibrer för att bomullen ska bli lättare att färga och för att göra bomullen starkare. Ytan blir också glansigare. Man använder sig av natronlut för att få ett merceriserat garn.

 

 

Gå till överst på sidan


  

Ull

Ull är ett fantastiskt naturmaterial. Det är naturens egna färdiga kläder. Det har fina värmande egenskaper, värmer trots att det är blött, det är mjukt och lättfärgat. Det finns ull som passar till det mesta. 

Vanligtvis menar vi fårens ull, när vi talar om ullgarn. Men ull kan komma från många andra djur, kamel, kanin, lama, getter. 

Fårens ull ger oss långa ullfibrer och korta. Den har olika tjocklek beroende på vilken fårras det är, vad de har ätit, var de har levt. Det är ett material som är mycket varierande.

  

 

Kamgarn

Kamgarn är ett garn som är gjort på fårullens långa ullfibrer. Man kammar garnet, så fibrerna ligger  mycket slätt parallellt. Garnet blir stumt och glansigt.  Det är lättfärgat och färgerna blir ofta klara. Plagg och tyg av kamgarn är ofta slitstarka och tåliga.

  

 

Kardgarn

Ett annat sätt att ta tillvara ullen är att karda det. Kardar gör man på kortare ullfibrer än kamgarnets ull. Ullen är lite krusigare och garnet blir inte lika slätt, men luftigare och mjukare. Färgerna blir dovare.

  

 

Lammull

Lammull kommer från första klippningen av lamm. Ullfibern är tunn och lite skör. Lammullsgarn passar bäst till tunna plagg.  Lammullen är lätt att färga, så den kan ge många vackra kulörer  till ett tunt ull-plagg.

Gå till överst på sidan

   

 

Mohair

Mohair är ett mjukt ull, som kommer ifrån angoragetter. De lever oftast på höga höjder i Nordamerika, Sydafrika, Turkiet, västra Asien. Australien och Nya Zeeland.

Länge var Angoragetterna hemmahörande i Turkiet, men under 1800-talet började de spridas över andra delar av världen. Namnet angora kommer från Ankara i Turkiet.

Jonas Alströmer, som införde potatisen till Sverige på 1700-talet, förde också hit angoragetter. Så getterna fanns i Sverige under 1700-talet och början av 1800-talet, innan de dog ut.  

 

 

AlPacka

Alpacka härstammar från Anderna i Sydamerika, Peru, Chile och Bolivia. Den är ett kameldjur som inte blir högre än ca 1 m. Alpackans ull är mycket mjuk och värmande. Den är inte stickig som fårull ibland kan vara. De naturliga färgerna på ullen är många; alltifrån vit till mörkaste svart, och många bruna nyanser. Dessutom är ullen mycket lätt att färga.

 

  

 

Merinoull

Ullen är fin och lätt krusad, vilket ger en vämande effekt. Liksom all ull, är merinoullen lättskött, värmer fast den är blöt och mycket mjuk.  

Merinoullen kommer från Merinofåret. Det kommer från Spanien. Men Australien har nu förtiden flest Merinofår. Ullfibern är oftast mycket tunn. Det är miljön där fåret bor som påverkar ullens kvalitet, stora arealer med sparsam föda ger motion och det påverkar tjockleken på ullfibern. 

 

Gå till överst på sidan       


 

Acryl

Acrylgarn är tillverkad av syntetiska fibrer. Den började tillverkas ca 1950. Det är ett följsamt garn, som är lätt att tvätta. Många gånger blandar man acrylfibrer tillsammans med andra naturliga fibrer, t ex ull. Det gör att man får ett starkare garn, som tål slitage bättre. Det ger dessutom garnet ett annat utseende. 

 

Polyamid

Polyamid är ett syntetmaterial som är elastiskt och slitstarkt. När man blandar polyamid i andra kvalitéer, t ex ull, så ökar elasticiteten och styrkan i garnet. Därför är en blandning av ull och polyamid vanlig i strumpgarn. Nylon är polyamid.

 

  

Viscose

Viscose heter egentligen cellulosa-xantogenat. Det tillverkas av bomull eller cellulosa. Det är en naturprodukt, men den har behandlats för att bli viscose. Viscosegarn är oftast blankt. Det är mjukt och ganska starkt. Det är lätt att färga viscosegarn och färgen håller länge utan att bli uttvättad.

  

 

Bambu

Ett nytt material är garn av bambu. Det tillverkas på liknande sätt som viscose. Bambu är ett naturmaterial, men bahandlas för att bli mjukt. Bambugarn är antibakteriellt av naturen. Det är också fri från svampsporer. 

Gå till överst på sidan

Produkter
Övrigt
Kundtjänst

Varmt välkommen att kontakta oss.

delsbogarn@mickelnirs.se

+46 (0)72 555 61 10

Betalsätt
Klarna